divendres, 13 de juliol del 2012

PROHIBIT SOMIAR?

Victor Codina, s.j.

Font: Cristianisme i Justícia

El psicòleg Carl Jung explica en el seu Diari que en un viatge a l’Àfrica va entrevistar-se amb un vell savi i li preguntà sobre els seus somnis. El vell africà, vestit amb pells de mico, li va respondre que ell abans somiava, però des que els anglesos havien colonitzat el país i deien ja tenir la solució per a tot, ell havia deixat de somiar.

Potser avui ens passa alguna cosa semblant. Fa alguns anys somiàvem amb el maig francès del 68, amb el dream del món no racista de Luther King, amb la Unió Europea i un estat del benestar per a tots, amb les propostes dels ecologistes, de les feministes, dels indígenes, del Fòrum Social Mundial… A l’Església somiàvem amb la utopia del Papa Joan, amb l’Església dels pobres, la teologia de l’alliberament, l’ecumenisme i el diàleg interreligiós.

Però avui la dura realitat se’ns ha imposat: el FMI, els bancs, els paradisos fiscals, les multinacionals cada vegada més agressives, el canvi climàtic, els fabricants d’armament, el dur hivern eclesial… ens venen a dir que no s’ha de somiar, que cal ser realistes i acceptar l’inevitable, que res pot canviar. D’alguna manera donen la raó a Calderón de la Barca: «los sueños, sueños son»

Davant aquest realisme dels tecnòcrates, Joan XXIII en començar el Concili Vaticà II es manifestà en contra dels profetes de calamitats que no veuen més que prevaricació i ruïna en el món i en canvi professà la seva fe en l’acció provident del Déu en la història. Els cristians podem somiar perquè, com Pere va afirmar en els discursos de la Pentecosta, la vinguda de l’Esperit actualitza la profecia de Joel de què en els darrers temps els fills i les filles del poble profetitzaran, els joves tindran visions i els vells somiaran. (Ac 2, 14-19).

No ens deixem acovardir pel pessimisme regnant ni per la lògica de l’irremeiable, no ens deixem enganyar amb fàcils i il·lusòries solucions, seguim lluitant per un món millor, perquè creiem que l’Esperit del Senyor Jesús omple l’univers, ell és qui condueix la història de la humanitat i ens dóna força per a poder revertir el curs de la història present. Encara podem tenir somnis i somiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors